Caltrans District 7 Headquarters



Intensifies circulation and encourages productive social exchange

Posted: Feb 22nd, 2009 / Last Edited: Apr 5th, 2012 Print

Description

  • A public plaza bounded by a constantly shifting building skin denotes an urban landmark

    While its material language and structural elements allude to freeway infrastructure, the kinetic architecture of the building facade borrows its characteristic animation directly from the car. The outer layer of the double facade delaminates from the body of the building-functioning like the car body to protect and shield its inhabitants via a constantly shifting mechanical skin of perforated aluminum panels that alternately open or close depending on the sun’s angle and intensity. Appearing to be windowless and opaque at midday, the building transforms in appearance over time until it reaches near complete transparency at dusk-the fundamental reading of the building is in terms of transformation.

    Research done for the San Francisco Federal Building project led to resolutions that challenge normative office culture, improve office worker comfort, and increase environmental efficiency. Floor plans were made deliberately nonhierarchical, with open, light-exposed workspaces prioritized for all workers regardless of rank. All window shades on exterior windows are manually operable to ensure that employees have a sense of control over their own work environments with respect to the amount of light and air that they deem optimum. Elevators operate on a skip-stop basis, opening onto centrally located stairwell lobbies-interim gathering places-on every third floor. This “skip-stop” scheme intensifies circulation and encourages productive social exchange.

    The organizational strategy was informed by an optimistic assessment of the vibrancy that will occur as the nearby urban environment develops further. The main lobby is relocated to the exterior, as a large plaza for office workers, visitors, and the general public. Amenities, including an exhibition gallery and cafeteria, adjoin the outdoor lobby at ground level to draw users from pedestrian and vehicular traffic. The entire budget for public art was invested in one installation that, designed in collaboration with artist Keith Sonnier, integrates inseparably with the architecture. Horizontal bands of red neon and blue argon light tubes cycle through light pattern sequences, mimicking the ribbons of headlights on California’s freeways. The large cantilevered light-bar connects the structure to First Street, and the forty-foot, forward-canted super-graphic “100” marks the South Main Street entrance. This layered sign, with its nod to Chandleresque L.A.’s Hollywood sign, denotes the building as an urban landmark.


    Read More…
  • A public plaza bounded by a constantly shifting building skin denotes an urban landmark

    While its material language and structural elements allude to freeway infrastructure, the kinetic architecture of the building facade borrows its characteristic animation directly from the car. The outer layer of the double facade delaminates from the body of the building-functioning like the car body to protect and shield its inhabitants via a constantly shifting mechanical skin of perforated aluminum panels that alternately open or close depending on the sun’s angle and intensity. Appearing to be windowless and opaque at midday, the building transforms in appearance over time until it reaches near complete transparency at dusk-the fundamental reading of the building is in terms of transformation.

    Research done for the San Francisco Federal Building project led to resolutions that challenge normative office culture, improve office worker comfort, and increase environmental efficiency. Floor plans were made deliberately nonhierarchical, with open, light-exposed workspaces prioritized for all workers regardless of rank. All window shades on exterior windows are manually operable to ensure that employees have a sense of control over their own work environments with respect to the amount of light and air that they deem optimum. Elevators operate on a skip-stop basis, opening onto centrally located stairwell lobbies-interim gathering places-on every third floor. This “skip-stop” scheme intensifies circulation and encourages productive social exchange.

    The organizational strategy was informed by an optimistic assessment of the vibrancy that will occur as the nearby urban environment develops further. The main lobby is relocated to the exterior, as a large plaza for office workers, visitors, and the general public. Amenities, including an exhibition gallery and cafeteria, adjoin the outdoor lobby at ground level to draw users from pedestrian and vehicular traffic. The entire budget for public art was invested in one installation that, designed in collaboration with artist Keith Sonnier, integrates inseparably with the architecture. Horizontal bands of red neon and blue argon light tubes cycle through light pattern sequences, mimicking the ribbons of headlights on California’s freeways. The large cantilevered light-bar connects the structure to First Street, and the forty-foot, forward-canted super-graphic “100” marks the South Main Street entrance. This layered sign, with its nod to Chandleresque L.A.’s Hollywood sign, denotes the building as an urban landmark.


    Thom Mayne Discussing the Caltrans Building



    Less -

Images

View All →

Drawings

View All →

Construction

View All →

Sustainability

  • High Performance Building Skin

    The innovative design for the East and West facades features a layered exterior skin of perforated aluminum panels that delaminates from the body of the building. Panels open and close mechanically timed with the movement of the sun and weather conditions, providing surface variety on the facade, shielding the interior from the sun and giving office workers changing views to the outside.


    Panels automatically opening and closing in response to the environment Operable panels in the skin


    Photovoltaic panels on the south façade

    The building’s south glass facade is entirely screened with sunshade panels incorporating photovoltaic cells, an original system designed by Morphosis, Clark Construction and a team of special consultants. The cells generate approximately 5% of the building’s energy while shielding the facade from direct sunlight during peak summer hours, without obstructing the spectacular views towards the city all the way to the ocean.


    Photovoltaic cells on south façade View from inside walkway between photovoltaic cells and glass façade


    In keeping with the mission of the State of California’s Design Excellence Program, the building achieved a Silver LEED TM rating from the U.S. Green Building Council.


  • High Performance Building Skin

    The innovative design for the East and West facades features a layered exterior skin of perforated aluminum panels that delaminates from the body of the building. Panels open and close mechanically timed with the movement of the sun and weather conditions, providing surface variety on the facade, shielding the interior from the sun and giving office workers changing views to the outside.


    Panels automatically opening and closing in response to the environment Operable panels in the skin


    Photovoltaic panels on the south façade

    The building’s south glass facade is entirely screened with sunshade panels incorporating photovoltaic cells, an original system designed by Morphosis, Clark Construction and a team of special consultants. The cells generate approximately 5% of the building’s energy while shielding the facade from direct sunlight during peak summer hours, without obstructing the spectacular views towards the city all the way to the ocean.


    Photovoltaic cells on south façade View from inside walkway between photovoltaic cells and glass façade


    In keeping with the mission of the State of California’s Design Excellence Program, the building achieved a Silver LEED TM rating from the U.S. Green Building Council.


    Less -

Details

Location:
100 South Main St., Los Angeles, California, United States of America 90012
Client:
State of California, Department of General Services
Site Area:
2.0 acres / 0.8 hectares
Size:
1,200,000 gross sq ft / 111,480 gross sq m
Program:
Main Lobby, Exhibition space, Retail, Cafeteria, Warehouse, Autoshop and Autoshop Yard, Day care center, Conference center, Wellness center, Public Plaza, Outdoor lobby, Day care play area, Wellness center terrace.
Design:
2001 - 2005
Construction:
2002 - 2005
Type:
  • Governmental

Project Credits

Collaborators
Consultants
Developer
Consulting Architect (Interiors & Parking)
General Contractor
Landscape Architect
Structural Engineer
More +

Related News

External News

Design Recognition

Bibliography